iPhone: Trenger vi enda en versjon av internett? 28

iphone.jpg”Det er en grusom opplevelse å surfe på internett med mobilen din! Du kommer inn på babyinternett, eller det mobile internettet – men brukerne vil ha det virkelige internettet på mobilen. Vi skal gi brukerne det.”

Sitatet kommer fra Apple-høvdingen Steve Jobs og ble uttalt rett før den internasjonale lanseringen av iPhone. Den teknologiske nyvinningen til Apple legger til rette for at vi ikke lenger trenger et eget internett for mobiltelefonen. Det er godt nytt!

Paradoksalt nok har det motsatte skjedd: Vi har fått enda en versjon av internett – tilpasset iPhone. Og internett er enda mer fragmentert og forvirrende. Det irriterer!

Fanget i feil versjon

Hos landets to største nettaviser, VG og Dagbladet, blir jeg automatisk omdirigert til en egen utgave tilpasset iPhone når jeg taster inn vg.no eller dagbladet.no i nettleseren. Dagbladet har riktignok vært så vennlige å gi meg muligheten til å navigere tilbake til ”web-utgaven”. På VG er jeg fanget i en versjon jeg ikke ønsker.

db_iphone.jpg

Det er tre grunner til at jeg er lar meg irritere:

Det behøver ikke å være slik. Eller, rettere sagt, det bør ikke være slik.

Liten skjerm, stort problem

For iPhone tåler godt møtet med ”det virkelige internettet”. For det første har Apple løst problemet med at mobiltelefoner har knøttliten skjerm – et av hovedargumentene for å lage mobiltilpassede versjoner av nettet.

I nettleseren Safari kan jeg zoome meg inn og ut på nettsiden. Jeg kan forstørre opp innholdet jeg er interessert i til lesbar størrelse, samtidig som jeg i neste øyeblikk kan få full oversikt over hele nettsiden.

Dette er i og for seg ikke noe nytt. Flere mobile nettlesere, deriblant norske Opera, har hatt denne funksjonen innebygd lenge. Men med berøringsskjermen til iPhone fungerer det så mye, mye bedre.

I tillegg oppfordrer iPhone meg aktivt til å koble meg på raske, trådløse nettverk (så sant det er tilgjengelig, og det er det ofte i Oslo). Dermed surfer jeg på internett med bredbåndshastighet uten at det koster en krone.

Teknologien legger altså til rette for et usentimentalt farvel med internetts stygge lillebror, også kalt WAP. Problemet er at lillebror, for anledningen kledd som ”iPhone-versjonen”, uanmeldt dukker opp litt for ofte.

På sofaen

Etter rundt et halvt år med iPhone har også måten jeg bruker internett på mobilen forandret seg radikalt. Stadig oftere gidder jeg ikke å skru på pc-en hjemme. iPhonen finner straks det trådløse nettverket i leiligheten, og henslengt på sofaen surfer jeg rundt på ymse nettaviser og blogger. På ”det virkelige internettet”.

Det med sofaen er interessant. Læresetningen blant oss som jobber med emnet er at mobilen brukes i andre sammenhenger enn pc. Vi må lage et eget mobilt internett tilpasset ”konteksten brukeren er i når de står på T-banen, bruker en hånd på mobilen og holder seg fast med den andre”, som vi skrev i en bloggpost fra i fjor.

Men nå ligger jeg altså mest på sofaen. Eller sitter komfortabelt på min kaféstol. Dermed faller bunnen ut av enda et av hovedargumentene for at vi trenger et eget internett for mobilen.

iPhones internettsuksess

En internasjonal studie utført av det anerkjente selskapet m:metrics viser at åtte av ti iPhone-eiere bruker telefonen til å surfe på internett. Til sammenlikning bruker kun én av ti eiere av andre telefoner mobilen sin på denne måten.

Undersøkelsen ble utført i Frankriket, Tyskland og Storbritannia i mai. Det er interessant å merke seg at dette var før Apple lanserte 3G-versjonen av iPhone. Det gikk altså tregere å surfe på nettet med iPhone enn nyere telefoner fra Nokia, Sony Ericsson eller Samsung.

I Norge er iPhone – under én måned etter lansering – blitt en stor driver av internettrafikk.

– iPhone er den mest brukte mobiltelefonen på vår nettutgave hver eneste dag, sier desksjef i dagbladet.no, Jon Reidar Hammerfjeld.

Allerede før den ble den kom i norske butikkhyller ble amerikaneren registrert i statistikken over mobiltelefoner som besøkte Dagbladet.

– Én dag lå den til og med på helt øverst på listen, sier Hammerfjeld.

Er årsaken til iPhones internettsuksess de i antall raskt økende ”iPhone-versjonene” på nettet? Kanskje, men svaret mitt er nei.

Gi meg Internettet tilbake

Det er ingen dristig tanke at designere og ingeniører, enten de jobber i Nokia eller Opera, vil prøve å etterlikne iPhone i nær fremtid. Og utviklingen vil selvsagt ikke stoppe her.

Selv om det ikke er god latin blant konsulenter og andre eksperter, tror jeg derfor tiden snart er moden for at det såkalte mobile internettet, i alle dens avarter, blir utstilt på museum.

Heretter vil jeg ha det virkelige Internettet – i bestemt form entall – enten jeg bruker mobilen eller pc-en!

Epilog for deg som vil lese mer

Under arbeidet med bloggposten ble jeg tipset om en tankevekkende artikkel om iPhone og internett i New York Times.

Helt annen konklusjon en min… Må leses!:)