Webdagene 2008: Case: NRKbeta 6

Øyvind Solstad fra NRKbeta var kommet til Webdagene for å fortelle om arbeidet de gjør i sandkassen for teknologi og nye medier. Bloggen NRKbeta.no passerte nylig 650 artikler og 7000 kommentarer, den har etablert seg som et aktivt forum på kort tid. Målet med arbeidet er å skrive om teknologi og nye medier, de skal komme i kontakt med brukerne og de skal drite seg ut før de gjør det på nrk.no.

Øyvind Solstad på flickr.com

Han begynner med å fortelle om hvordan de bruker bloggen og refererer til Caterina Fake, en av flickr-gründerne, som sier at det vanskeligste ved en sosial nettjeneste ikke er teknologien, men å få folk til å oppføre seg. Derfor må du behandle brukerne som om de var på en fest. NRKbeta lever denne filosofien ved å alltid delta i diskusjonen. De sporer folk tilbake og kommenterer deres blogger hvis de linker til og omtaler NRKbeta. De oppdaterer artiklene når brukerne er smartere enn dem.

Da de ba brukerne kommentere den nye nett-tv’en til NRK, fikk de 108 kommentarer på alt fra design til CSS og koding. NRKbeta har nylig byttet søkemotor fra Sesam til Google. De har lagt inn en betatest av tjenesten som brukerne prøver ut for dem. Gjennom tilbakemeldinger fra brukerne sparer de mye penger på utvikling ved at de selv slipper å spore feil som for eksempel hadde ødelagt for søkemotoroptimalisering.

Solstad viser også en kommentar med tilbakemelding fra en bruker om den nye forsiden på nrk.no. Kommentaren er omtrent dobbelt så lang som artikkelen selv, noe som illustrerer hvor engasjerte brukerne kan være. De som jobber med nrk.no tar med seg feedback fra disse kommentarene i arbeidet sitt med nettsiden.

Så snakker Solstad om facebook. Det er 1 314 900 norske profiler på facebook i dag, i forhold til noen tusen da de startet. 67% av alle 16-19 åringer er på facebook, derfor må NRKbeta også være til stede der. Han gir tips om å opprette fan-side i stedet for gruppe, siden gruppesidene har begrensning på hvor mange mail som kan sendes ut.

Bruk twitter til samtaler, man kan få masse tilbakemeldinger fra folk via twitter. Solstad forteller at en av arrangørene av Webdagene fant ut at Solstad var her gjennom twitter, uten å ha sett ham. Da han skulle bli intervjuet om twitter i et radioprogram, spurte han twitterbrukerne på forhånd og fikk 19 svar på hva som er bra med tjenesten. Alle slike intervjuer legges ut tilgjengelig via NRKbeta.no. Han anbefaler tweetbeep for å følge med og finne ut hva folk synes om nettstedet ditt.

Bilder de tar selv legger NRKbeta ut på flickr under Creative Commons. Bildene kan fritt benyttes av andre så lenge NRKbeta krediteres. Folk får masse bilder, samtidig som de linker tilbake til NRKbeta. Dette er P3 også flinke til å gjøre.

last.fm er en tjeneste som logger musikken du hører på. NRKbeta har en egen gruppe som viser hva bloggens lesere hører på. Loggen avslører at leserne hører mye på P3 – og Metallica.

Så snakker han om internett og fremtiden gjennom eksempler fra historien. Myspace fantes ikke i 2001. Ikke facebook, ikke flickr, podcast eller twitter heller. Nå står YouTube for 5-6% av trafikken på internett. Hvordan vil internett se ut i 2015? Han anbefaler og refererer til boken The Black Swan av Nassim Nicholas Taleb.

Han viser et bilde av stammen på et gammelt tre og snakker om internett i fremtiden: det organiske nettet. Han viser et skjermbilde fra nettjenesten viddler.com, som de bruker til videoer. På siden vises innhold NRKbeta har laget, det viddler har laget, bilder fra flickr er lagt til og oppdateringer fra twitter kan vises – alle disse tingene lever sammen som biller og mark på et gammelt tre. De som prøver å stenge inne alt på sitt eget sted kommer til å dø. Det er linken som er kjernen ved internett.

Deretter går han over til å snakke om Lars Monsen og norges mest populære tv-serie. De gjorde tv-serien tilgjengelig via bittorrent i litt bedre kvalitet enn på TV, og fikk programvertene til å tipse om nedlastingen fra nrk.no. Så komponerte de en passende tekst og postet det på digg.com. Solstad tipser om å gjøre det i 11-12 tida på formiddagen; da får du først med brukerne i Europa før de våkner i USA. Men det var ikke før de tipset boingboing at pressen ble interessert. Han viser skjermklipp fra dagbladet.no, og utdrag fra kommentarer på nrkbeta.no og digg.com: “Note to BBC: This is how it should be done”.

I følge Solstad tok det 6 minutter å sette opp og serien har hatt 100 000 nedlastinger. Brukerne har gjennom torrent stått for 95% av distribusjonen. At NRK kan kutte kostnaden med 95% er bra for lisensbetalerne. Han nevner at NRKbeta får trafikk fra piratebay.org.

Så forteller han historien om NRKbeta doktrinen: “The only way to control you content is to be the best provider of it“, og følger opp med å poengtere at som tilbyder må du velge.

Han fortsetter med å fortelle om verktøykassen av tjenester NRK skal lage, som brukerne kan lage tjenester oppå. Så snakker han om arbeidet med å digitalisere og katalogisere alt mediainnholdet NRK har i kjelleren og alt det som produseres i løpet av et år.

Avslutningsvis forteller han om viktigheten av å komme seg ut i vannet. NRKbeta har som mål å gå ut i vannet og teste slik at de kan påvirke de som har beslutningskraft med fakta og erfaring. Hvis man ikke har prøvd noe så kan man ikke si noe om det, er beskjeden hans til de som jobber med nett. Prøv flickr i to uker, full guffe, hvis det ikke funker så slutter du. Livet er jo en beta, du kan ikke stå på kanten å se på.

Se bilder fra konferansen på flickr, og les hva folk sier om webdagene på twitter. Du finner også bloggposter fra konferansen på kuttisme.no.