One Laptop per Child 6

OLPC - her vises den vridbare skjermenI Norge har Operas Håkon Wium Lie vært en ivrig talsmann for One Laptop per Child-initiativet. Han har vist fram prototypen siden 2006, samt sørget for å få kjøpt inn 100 OLPCer til entusiaster i Norge. Min tidligere kollega, Per Helmersen, var en av de heldige som kunne vandre rundt med en liten hvit og grønn sak under armen, og jeg fikk allernådigst “tukle” litt med maskina da jeg var innom min gamle arbeidsgiver Telenor Research & Innovation for noen uker siden. En tidligere kollega lurte på om jeg var tilbake i Telenor igjen, og nettopp hadde fått utdelt arbeidsstasjon …

Maskina er litt “plastic”, har bittelite tastatur og liten formfaktor, men er jo vitterlig lagd for barn, så det er greit nok. Og selv om den er begrenset på noen områder, så har den Wi-Fi, og den har en ad-hoc nettverksmulighet som gjør at man kan utveksle med andre OLPCer i nærheten.

OLPCen hadde noen snedige fysiske egenskaper også, så som at skjermen kan vris for å fungere som presentasjonsskjerm, eller vris og legges ned slik at man kan bruke maskina som elektronisk bok. Maskina kan blant annet lades med sveiv (!) og solcellepanel.

Det er delte meninger om hvorvidt OLPC har gode bruksegenskaper, men vi synes likevel at OLPC-stiftelsen har et så bra formål at det er verd å støtte. Med økende brukermasse vil nok bruksegenskapene forbedre seg også. Ta en titt på videoen av hvordan OLPC-grensesnittet faktisk fungerer, og for de som vil finne ut mer er The OLPC Wiki nyttig. Vi håper etterhvert å få tak et par maskiner selv, og da kommer vi nok til å skrive mer om hvordan den faktisk er i bruk.

Webdagene 2008: Minievaluering av nettsteder og donasjon til OLPCWebdagene 2008 hadde NetLife Research en stand der besøkende kunne få 10 minutters evaluering av sitt nettsted for 10 kroner. For hver 10-krone som kom inn donerte NetLife Research 90 kroner, og resultatet gikk til One Laptop per Child (OLPC):

NetLife Research har altså nå som en begynnelse donert kr. 4600.- til OLPC. Av de som bidro ved å donere eller la sine nettsteder bli evaluert var blant andre:

www.online.no, www.instpsyk.no, www.uio.no, www.dnbnor.no, www.illusion.no, www.skanska.no, www.avinor.no, www.stavanger.kommune.no, www.ife.no, www.ventelo.no, www.gemoney.no, www.velogvaere.no, www.hib.no, www.uia.no, www.payex.no, www.storhytta.no, www.rikstoto.no, www.nks.no, www.aftenposten.no/reise, www.kreftforeningen.no, www.aftenposten.no, www.vps.no

Takk til alle som bidro, vi satser på at dette bare er starten!

Nicholas Negroponte, som leder OLPC-stiftelsen, ba på IT-tinget 2008 Norge om å adoptere et OLPC-land. Mens vi venter på at dette skjer håper vi at mange bidrar direkte til OLPC.

6 kommentarer

 1. En fiffig egenskap ved OLPC er at skjermen er fantastisk å bruke utendørs, i motsetning til de man vanligvis finner på bærbare. Selv i direkte sollys er det uproblematisk å bruke den. Jeg har lagt ut et eksempel for å illustrere.

 2. Hmm – ikke bra … Hvis det da ikke var speil du ville bruke den til? Har du noen andre brukserfaringer du kan dele?

 3. Beklager, dårlig formulert av meg. Det du ser på skjermen er ikke et speilbilde, men webkameraet som viser at jeg tar bilde. :-)

  Jeg har for øvrig mange erfaringer med OLPC, selv om jeg ikke besitter en selv. Grensesnittet er særdeles annerledes enn hva man kjenner fra før. Hvorvidt dette fungerer for barn aner jeg ikke, men jeg håper at det har vært gjennomført brukertesting før produktet ble lansert. Litt pussig er det at det hovedsaklig er lagt opp til tekstbasert chat, ettersom det er for mindre barn.

 4. Da var det ikke så verst kvalitet :-) Greit å få det avklart, jeg trodde kommentaren din var ironisk ment :-)

  Ja, jeg er også spent på hvordan dette faktisk fungerer for barn. Hvis det er riktig som det rapporteres av 90PercentOfEverything (Harry Brignull), så har det vært lite brukertesting inne i bildet.

  Har du prøvd å kjøre OLPC-grensesnittet med emulator? Jeg har lasta ned men ikke kommet så langt som til å installere enda.

 5. Jeg har kun benyttet en OLPC, ingen emulator. Hvor kan jeg forresten laste ned dette operativsystemet?

 6. Jeg fant informasjon og nedlastinger for emulator(er) på OLPCs egen wiki. Instruksjonene er litt rotete, jeg har bare kommet meg så langt som til å laste ned.

Skriv en kommentar

 • *

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>