Svaksynte, blinde og less is more – vinner av studentkonkurranse 0

Tidligere i år gjennomførte vi en studentkonkurranse der vi ba studenter om å sende oss blogginnlegg relatert til temaet brukervennlighet på nett.

To av vinnerinnleggene er allerede presentert: Kjære designer og Simplicity is bliss. Her kommer tredje og siste vinnerinnlegg av Gaute Kramvik. Vi gratulerer Gaute med gratispass til Webdagene!

Svaksynte, blinde og less is more

Anekdotiske bevis er ikke ordentlige bevis, men dette var i alle fall det jeg lærte da vi hadde laget et, i våre øyne, gjennomført godt produkt som kun måtte gjennom en paradeetappe med en testgruppe før toppkarakeren var sikret.

Gjennom faget Universell Utforming, fikk vi som oppgave å lage en prototype for et Fronter-lignende system som kunne benyttes av blinde og svaksynte. Vi hadde tidligere i semesteret hatt gjesteforelesninger med en representant fra Blindeforbundet, og det viste seg at et gjennomgangstema blant medlemmene deres var, i deres øyne, hvor håpløst vanskelig det var å finne fram til informasjonen de var ute etter ved å navigere seg gjennom Fronter.

Etter en kjapp telefonsamtale kunne Blindeforbundet stille med både møterom og en fiks ferdig testgruppe til rådighet, og alt de trengte i gjengjeld var en fastsatt dato vi kunne komme på. Innleveringsfristen var langt unna, og vi hadde god tid til å snekre sammen en løsning vi var riktig så fornøyde med.

Opplegget vårt var veldig basic. Med oss til Blindeforbundets lokaler hadde vi en laptop, et sett med ulike scenarios, notisblokk og klokkeklar tro på eget produkt. Pensum var godt gjennomlest, og vi kunne stille med et nettsted som, i følge oss selv, ville være lett forståelig for alle, uansett hvilket syn de måtte være utstyrt med. Gruppen vi hadde fått tildelt besto av veldig ulike personer, med et vidt spekter av synsnedsettelser og IT-erfaring, og vi var mer enn klare til å høste deres samlede hyllest for et godt gjennomført arbeid.

Etter å ha satt gruppen inn i nettstedet vi hadde laget, og alle dets fantastiske muligheter, ble alle våre innebygde og flott danderte funksjoner for å endre skriftstørrelse, kontraster og farger ubønnhørlig ignorert til fordel for egen programvare, programvare som gjorde akkurat den samme jobben, men på en måte de allerede var vant med. Programvare vi ikke hadde på vår medbrakte laptop. Slukkøret måtte vi resignere, og ta turen over til et nytt kontor hvor vi fikk låne datamaskinen til en ansatt så vi kunne gjennomføre brukertesten.

At prototypen vår sånn rent generelt sett ble nogenlunde godt motatt blant testgruppen, la overhodet ikke lokk på følelsen av å fullstendig ha bommet på målgruppens behov. De ønsket seg en el-bil, men fikk tildelt en monstertruck. Fin bil, men litt upraktisk i trafikken.

Overraskende nok var det vår ett hundre prosent blinde forsøksperson som var suverent raskest til å manøvrere seg gjennom oppgavesettet vi hadde laget. Kun ved hjelp av en leselist og programmet Blindows ble det visuelle strippet bort, til alt som var igjen var HTML-tags og tekst. Først da eksellerte nettstedet vårt, og en blind mann hadde ingen problemer med å finne neste ukes timeplaner, en mail fra professoren eller gamle eksamensoppgaver i hvilket som helst fag.

Det endte heldigvis godt. Vi lærte en hel del av vårt besøk hos Blindeforbundet, og fagansvarlig ble godt fornøyd med rapporten vår.

Og konklusjonen, sa du? Av og til er det rett og slett nok med bokstaver som skiller seg klart fra bakgrunnen de står skrevet på. Pluss en ren og fin kode, som tåler å bli vist fram naken.

Sesilie Urkegjerde Halland

Sesilie er leder for konferanser og kurs i Netlife Research. Hun jobber blant annet med Webdagene og Intralife. Vi i Netlife ønsker å dele kunnskap og Sesilie legger til rette for akkurat det.

Flere artikler av Sesilie CV

Skriv en kommentar

  • *

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>