Praktisk brukertesting – en brukervennlighetsbibel 4

Bokomslag

Eli Toftøy-Andersen og Jon Wold er forfatterne bak boka Praktisk brukertesting. Boka ble publisert på Cappelen Damm forlag i mars i år, og har fått mye positiv omtale. Vi i Netlife Research var så heldige å få fatt i et signert eksemplar av boken, og vi er flere som har funnet den nyttig. Faktisk synes vi boken gir en så god innføring til brukertesting at vi har satt den på pensumlisten til høgskolestudiet Interaksjonsdesign og brukervennlighet ved institutt for grafiske medier (IGM).

Hvorfor brukertesting?

De siste 11 årene har vi i Netlife Research mast om hvor viktig det er å brukerteste. Ikke bare den endelige løsningen, men også innledende papirskisser, digitale wireframes og/eller prototyper. Erfaring fra mer enn 4000 brukertester har fortalt oss hvor viktig det er. Kort oppsummert gir brukertesting deg muligheten til å:

Og som forlaget selv skriver på bokomslaget til Praktisk brukertesting; “God brukervennlighet er et krav i stadig flere it-prosjekter.“

En brukervennlighetsbibel

Sammen med mine kollegaer i Netlife Research er jeg godt rustet til å forberede, gjennomføre og bearbeide en brukertest. I min tidligere jobb, som utvikler, hadde jeg liten personlig erfaring med brukertesting. Jeg hadde heller ingen kolleger som var erfarne på området. Det var få å sparre med når det gjaldt rekruttering, bruk av testverktøy, praktisk gjennomføring, analyse av testdata og rapportering. Jeg kunne virkelig trengt en brukervennlighetsbibel; en skriftlig veiviser som ville spart meg og mine kolleger for tid og frustrasjoner.

Boken Praktisk brukertesting er en slik brukervennlighetsbibel. Den har sine “bud” i form av 9 brukertestvettregler. I tillegg har den:

Det er forøvrig ingen ulempe at boka er:

Kort oppsummert. Praktisk brukertesting en super investering dersom du har liten kjennskap til brukertesting eller ønsker å vite mer om hvordan du kan tilpasse metoden til din arbeidssituasjon. Boka har selvsagt fått innpass i Netlife Research sitt brukervennlighets-bibliotek, og selv har jeg hatt stor glede av den både som oppslagsverk og supplement i prosjekter som inkluderer brukertesting.

Litt reklame til slutt :)

4000 brukere har vært innom oss for testing av alt fra nettsider til mobilapplikasjoner. 29. november arrangerer vi kurs for å dele det viktigste vi har lært gjennom disse testene. Ta gjerne kontakt med oss for mer informasjon.

Ønsker du å lese mer om brukertesting kan følgende bloggposter anbefales:
Gjør det selv: 5 trinn til brukertestet nettsted
Brukertest av nav.no: – Nå er jeg helt lost
Hvordan moderere brukertest- tips og triks
Ikke gjør som brukerne sider