Er du forberedt på nye regler om tilgjengelighet? 12

Skal du redesigne et nettsted etter den 1. juli 2014, er du pålagt å lage det universelt utformet.

Forskriften Universell utforming av informasjons- og kommunikasjonsteknologiske (IKT)-løsninger tar utgangspunkt i W3C sine retningslinjer på området: WCAG 2.0 nivå A og AA med visse unntak.

Retningslinjene gjelder alle som driver et nettsted – enten det er et privat foretak eller offentlig. Konsekvensene er at frontendutviklere, grafiske designere, innholdsprodusenter og interaksjonsdesignere skal sikre at nettstedet som blir laget skal kunne benyttes av flest mulig.

Gjelder det min løsning?

Forskriften gjelder de løsningene som oppfyller punktene under:

Dette er en forenklet tolkning av forskriften. Er du usikker på noen av punktene råder jeg deg til å lese forskriften selv eller spørre DIFI om hvor de trekker streken.

Skal du gjøre mindre endringer på et nettsted er du ikke nødvendigvis underlagt forskriften, men hvis alle de mindre endringene samlet utgjør et redesign over tid burde du tenke langsiktig. Forskriften til tross, det er mange gode grunner for å lage nettsider tilgjengelige allerede nå.

En pekemus i rullestol som febrilsk prøver å nå lenketeksten på toppen av trappa

Vi har alle behov for tilgjengelige nettsider

Tilgjengelighet på nett blir ofte forbundet med å tilrettelegge for blinde brukere. Det er en unødvendig forenkling, da det er langt flere som vil ha nytte av universelt utformede nettsider enn denne brukergruppen.

Funksjonshemmede, døvblinde, svaksynte, eldre, dysleksikere, lamme, de med kronisk senebetennelse (oss om noen år…), fargeblinde, epileptikere, uerfarne, fulle, trøtte, stressa, slurvete osv. Ser du poenget mitt? Hvem har ikke irritert seg over nettsteder som ikke oppfører seg på den måten man forventer, hvor teksten er vanskelig å lese og du ikke skjønner bæret av hva som står skrevet?

Tilgjengelighet gjelder alle. Ved å tilrettelegge for de med spesielle behov legger man også til rette for hvermansen. Dette er derfor en god nyhet for weben og vil kunne gjøre all verdens forskjell for noen og gi en litt enklere hverdag for resten.