En hånd å holde med 3

Morra di vol.1
Jeg har vært i “deep cover” i over et år.
Oppdrag: Observer småbarnsmødres digitale hverdag slik den utfolder i sitt naturlige miljø.*

Malgruppe

Funn: Mødre har og bruker én hånd

enhand2

Mødre er som folk flest. Det å bare bruke en hånd er ikke et spesielt fenomen for denne gruppen. De fleste som ikke bruker ryggsekk har samme utfordring. Steven Hoober gjennomførte 1333 naturalistiske observasjoner av mobilbruk i det offentlige rom (strålende bloggpost som anbefales). 49 % brukte en hånd. En annen mer uformell undersøkelse lander også på 49%.

Betyr dette at du bør ta dette tallet for god fisk? Nei, sier Hoober og nei sier jeg. For det første sier deres studie ingenting om hva de ulike personene gjorde eller delte de inn i demografiske grupper. Det er god grunn til å tro at hvordan du holder din mobil avhenger av hvor du er, hva du gjør, hva du er vant til å gjøre, hvilke oppgaver du skal løse og ikke minst hvordan løsningen du ser på ser ut.

Samme hvor mye ungen skriker – så går du ikke inn på nav.no med en hånd. Dette er et viktig poeng fordi – hvis vi blir for opphengt i hvordan noe brukes i dag så hemmer vi innovasjon. Jeg har blogget om dette tidligere og det har også nylig blitt også tatt opp av min kollega Johan.

Tommelen opp

Å bruke en hånd betyr at tommelen din jobber overtid. Artige studier er gjort på tommelens motoriske ytelse i form av hurtighet og treffsikkerhet på mobil. En gjeng fra Harvard (Trudeau, Young, Jindrich & Dennerlein., 2012) har blant annet funnet ut at det er best ytelse når det utovergående bevegelser, når tommelen er i en avslappet posisjon (ca midt på) og dårligst når tommelen er krøllet helt sammen. De fant også bedre resultater for tohendt tommelbruk enn for en hånd (Trudeau, Young, Jindrich & Dennerlein., 2012).

Luke W har skrevet om både å designe for en tommel, og om å teste en-tommelsbruk.

Det er lett å tenke seg at hvorvidt du går for en eller to hender også har noe med hvor god bevegelighet du har i fingrene. Eldre og folk med muskel/ledd plager vil ha egne utfordringer. Lite overraskende er det at man også har funnet at tommelstørrelse påvirker treffsikkerhet og hurighet.

Og visste du at i Kina kan man telle så langt man vil med en hånd. Dette er tilpasset at man gjerne bærer noe, og gjør det mulig å prute mens man passer unger.

OK

Så hva betyr dette for oss som skal lage løsninger som skal fungere på en vill flora av enheter? Jeg tror at dette IKKE betyr at vi skal lage et sett med allmengyldige retningslinjer. Samsung Galaxy Note 3 – har forsøkt seg på en løsning på dette problemet. Dette kan være en fin løsning i dette tilfellet – men er skeptisk til at alle MÅ ha en slik funksjon.

Det betyr at vi skal teste – og at når vi tester så skal vi prøve ut flere måter å holde på. Gi testpersonen din ulike enheter – be de holde en kaffekopp og dra opp gardinene i labben.

Det betyr også at vi skal gå ut av labben. Flere naturalistiske observasjoner er på sin plass. Jeg synes også at vi kan være litt mer eventyrlystne i metodevalget. Deltagende observasjon – som kombinerer det beste fra intervjuer med observasjon er et naturlig skritt.

For den utøvende designer som ikke skal publisere i et tidskrift holder det lenge å dra med seg en protoype ut i Frognerparken en kald januar-søndag. Det er her du finner ut om din neste app funker med en hånd på barnevognen og frossen tommel.

*