Universell utforming starter her 3

Illustrasjon som forteller at HTML er viktigere enn CSS og Javascript
Illustrasjon: Robin Sandborg

Om du er en webdesigner som synes det er vanskelig å forstå seg på universell utforming har du min dypeste medfølelse. Jeg synes i alle fall det er forvirrende. Det er tidkrevende, og det finnes ingen snarveier når en skal gjøre ting riktig. Mitt råd er derfor: Lær deg HTML. Skikkelig. Gjør du det, er du allerede godt igang med å gjøre alle nettsidene du lager universelt utformet.

Universelt utformet siden 1992

Da ideen om World Wide Web ble lansert på starten av 90-tallet, var det mange som leflet med tanken på et system for informasjonsutveksling. Et slikt system ville vært alle tiders, det var alle enige om.

I motsetning til sine kolleger, som ville lage spesialbygde datamaskiner for å ta seg av denne informasjonsutvekslingen, ville Sir Tim Berners-Lee det annerledes. Han mente at en suksessfaktor vil være at hvem som helst, fra hvor som helst i verden, med hvilket som helst utstyr, burde kunne besøke en webside. Så han laget et universelt utformet språk (HTML) for å gjøre dette.

Den første nettsiden Sir Tim Berners-Lee laget – for over 20 år siden – er både responsiv og universelt utformet. Det er mer enn man kan si om mye annet som er laget de siste årene.

Bli venn med HTML

Noe av grunnen til dette er at mange webdesignere ignorerer webstandarder og velger den korteste veien til å komme igang med det visuelle. For all del, det visuelle er viktig med tanke på universell utforming. Det er også ofte her brukeropplevelse og “wow-faktor” måles. Jeg synes imidlertid det er for lettvint å kun fokusere på kontrast og store bokstaver når universell utforming diskuteres. Hva med det som skjuler seg under panseret?

Det kan virke som om HTML for mange er ensbetydende med “noe vi bare må ha for å henge CSS og Javascript-knagger på.” Dropp ignoransen: Om du vil lage skikkelig gode nettsider må du bli venn med HTML. Selve grunnlaget for det digitale økosystemet vi svirrer rundt i. Ikke tenk at “jeg skal få sett på disse tilgjengelighetsgreiene mot slutten av prosjektet.” Gjør det til en del av prosjektet. Lær deg HTML, gjør ting etter beste praksis, og du kommer til å lage tilgjengelige og brukervennlige nettsider gang på gang.

Om du har lyst til å bli god i HTML vil jeg anbefale deg å lese HTML5 for web designers av Jeremy Keith. Boka kom ut i 2010, men er relevant som aldri før.