Har du 2 minutter? 7

Har du 2 minutter? Om kostnader ved skifte av kontekst. Ill: Tuva Sverdstad Eikås
Illustrasjon: Tuva Sverdstad Eikås

Jeg sitter med et kundeprosjekt og graver i prinsippene for hvordan man får pakket flest mulig containere inn på et godstog. Og forsøker å tenke ut hvordan et verktøy som støtter en slik aktivitet kan være. Jeg har glemt å spise lunsj, så dypt inni det er jeg. Så er det noen som pirker meg på skulderen, og jeg hører: “Har du 2 minutter?”.

Selvsagt sier jeg ja. Det er en hyggelig og veldig flink kollega som trenger meg, og det er jo rent smigrende. Jeg skal levere de første skissene til verktøyet om noen dager, men det er lenge til, så det går nok fint.

Hva koster 2 minutter?

2 minutter var selvsagt ikke nok. Jeg hadde en faglig diskusjon over en kopp kaffe med min kollega, og det tok minst 7 minutter. Det er ikke så lenge, tenker du.

Men her er den virkelige historien om hvor lang tid 2 minutter tar i denne sammenhengen:

Jeg tuller ikke. Holder du på med relativt dyptpløyende tankevirksomhet, tar slike korte uthopp fort 10 ganger så lang tid som det du tror.

Hvorfor koster 2 minutter så mye?

Den aller største kostnaden ved avbrytelser er tiden det tar å jobbe seg inn i materien igjen. Å skifte kontekst koster uforholdsmessig mye ved dyptpløyende aktiviteter, og spesielt dersom avbrytelsen gjelder noe helt annet. Effekten er velkjent, og jeg har lagt ved en liste nederst med litt mer lesestoff for de som ønsker å fordype seg (pass på at du ikke blir avbrutt).

Tips for å redusere antall skifter av kontekst

Det er for enkelt å si at det bare er å si nei. Når noen ber om 2 minutter er du allerede litt ute av flyten. Og du ønsker jo å hjelpe, ønsker faglig utveksling, og ønsker ikke bare å isolere deg. Sitter du i åpent landskap er det heller ikke så lett å reservere seg mot at noen kontakter deg uten å virke grinete.

Dette kan du gjøre for andre

Dette du kan gjøre for deg selv

Til slutt

Denne bloggposten tok under 7 minutter å lese, ikke sant? Så skal du sikkert ta en kaffe og fortelle noen om den. Og før du vet ordet av det, har det gått 20 minutter, og du har glemt hva du jobba med før du begynte å lese bloggposten.

Har du 2 minutter til? Les disse:

Kari Hamnes

Flere artikler av Kari CV

7 kommentarer

 1. Undersøkelser viser vel at det å komme inn i “sonen” etter et avbrudd tar i snitt 20-30 minutter (nei, jeg er for lat til å finne kilder), så du kan sikkert legge på enda mer. Og jo større kompleksitet i arbeidet, jo lengre tid tar det. Men et veldig viktig poeng er det uansett!

 2. Ja, det er nok riktig, men som du sier, det varierer nokså mye med type aktivitet, og noe individuelt er det også. Jeg ville ikke krisemaksimere heller :-)

 3. Hei Kari,

  Jeg bruker mine to minutter på å takke deg for en god tankevekker. Den traff blink hos meg. Flytsonen skal være denne ukes mål.

  Kjersti

 4. Lykke til, la meg høre hvordan det gikk, Kjersti :-)

 5. Herlig artikkel. Håper på oppfølgere, som f.eks. “Har jeg 2 minutter?” – når man bare skal sjekke noe som ser relevant ut, før man begynner på det man egentlig skal gjøre :)

 6. Takk for det, Ragnhild. Er nok min inngående kjennskap til alle mulige prokrastineringsteknikker som motiverte meg til den bloggposten :-)

 7. Kan du komme tilbake når jeg har to minutter?

Skriv en kommentar

 • *

XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>