Bli bedre ved å gjøre mindre 4

De beste digitale produktene og nettstedene er enkle, fokuserte og brukerorienterte. For å få til dette må du prioritere bort alle de dårlige ideene – og 90% av de gode ideene.

Prioritering er noe vi i Netlife Research har snakket om i 15 år.

Likevel ser vi ofte det stikk motsatte – nettsider fulle av unødvendig innhold. Nettsider fulle av intetsigende stockphotos, nyheter og sosiale strømmer. De flyter over av tekst, bilder, videoer, ikoner, PDF-er og karuseller. Vi prioriterer opp alt og lar oss blende av nye spennende funksjoner i publiseringsløsningen. Konsekvensen er misfornøyde brukere. Dette er grundig underbygd – blant annet i psykologiske studier.

Vi må sette våre egne grenser

I den fysiske verden finnes det fysiske rammer vi må forholde oss til. I et kott, for eksempel, vil det før eller siden ikke være plass til mer rot. I en søppelbøtte vil det før eller siden ikke være plass til mer søppel. Et glass renner til slutt over. Et toalett må trekkes ned. En tegnetavle må viskes ut.

På internett er spillereglene annerledes. Det finnes uendelig mye plass i cyberspace. Begreper som “infinite scrolling” viser hvilke muligheter vi har. Teknologien har blitt såpass avansert at vi kan få til hva som helst.

Men er det smart?

Vi må lære oss å sette våre egne grenser.

Prioriter ned – eller si nei

Det er enkelt å prioritere opp. Det som er vanskelig, er å prioritere ned.

Dette er en av hovedutfordringene. Vi er innmari flinke til å prioritere opp alt det vi synes er viktig. Men vi er dårlige til å prioritere ned – eller ganske enkelt si “nei”. Og det verste er at det handler ikke bare om å si nei til de dårlige ideene. Mange ideer, som i utgangspunktet virker fornuftige, må kanskje også nedprioriteres – for at det du faktisk velger å prioritere virkelig skal skinne.

Jason Fried, grunnlegger av prosjektverktøyet Basecamp, sier det ganske tydelig i den fabelaktige boken Rework: “We get thousands of suggestions. The default answer is always no”. Videre handler det selvfølgelig om hvordan du sier nei.

Jason Fried, entreprenør og grunnlegger av Basecamp, er tilhenger av å si nei. Foto: Jason McElweenie (CC BY 2.0)
Jason Fried, entreprenør og grunnlegger av Basecamp, er ihuga tilhenger av å si nei. Foto: Jason McElweenie (CC BY 2.0)

Basecamp, som tidligere het 37signals, tok i fjor konsekvensen av sin egen filosofi da de la ned alle produktene i porteføljen sin bortsett fra Basecamp. Jason Fried forklarer: “We’ve become a bit scattered, a bit diluted. Nobody does their best work when they’re spread too thin. We certainly don’t. We do our best work when we’re all focused on one thing.”

Peanøttsmøreffekten

Prioritering handler ikke bare om grensesnitt – om funksjoner, menyer, innhold og design. Vi ser også mangel på prioritering andre steder. Vi ser digitale team og kommunikasjonsavdelinger som gaper over alt og ingenting. Prosjekter som startes i hytt og vær. Apper uten mål og mening.

La oss gå tilbake til 2006. Brad Garlinghouse, som da var senior visepresident i Yahoo, skrev et manifest til sine ansatte. Dette manifestet lekket ut til omverden og har senere blitt kalt “The peanut butter manifesto”.

I manifestet snakker han om hvorfor Yahoo feiler. Han snakker om hvordan selskapet sprer ressursene for tynt utover for mange initiativ og prosjekter: “The result: A thin layer of investment spread across everything we do and thus we focus on nothing in particular.” Dette er 8 år siden. Men det er fortsatt grunnen til at mange feiler med sine digitale tiltak. I en presset, hektisk hverdag velger vi å gape over for mye.

Små steg

Hvorfor gaper vi over for mye?

Mitt inntrykk er at mange bedrifter er redde for å havne bakpå. De er redde for å sakke akterut. De er redde for at de ikke gjør nok. Dermed kaster de seg på hype, apper og de store grensesprengende visjonene – og glemmer det grunnleggende. Mange drømmer om en stor og flott villa. Men glemmer at de faktisk må begynne med grunnmuren.

Da handler det igjen om prioritering. Skal vi bruke tid, krefter og ressurser på å lage den dødskule appen som kanskje ikke egentlig er så kul? Er det egentlig så viktig å være “innovativ” når kjernenettstedet svikter på det aller mest elementære nivået? Må vi virkelig gjennomføre det store visjonære redesignprosjektet akkurat nå? Eller bør vi først finne ut hva brukerne faktisk ønsker og kanskje heller fikse navigasjonen?

Begynn med organisasjonen

En av hovedgrunnene til at vi ikke klarer å prioritere – og heller velger å hoppe på trender og hype, er at organisasjonen ikke er rigget for å kunne håndtere det digitale arbeidet på en god og smidig måte.

Mange bedrifter mangler kompetanse og en helhetlig digital strategi. Hvis du heller ikke har kultur for å kunne ta hyppige avgjørelser, blir det vanskelig å vite hvordan og hvorfor du skal prioritere. Det blir vanskelig å prioritere ned, og det blir iallfall vanskelig å si nei – både til karuseller på forsiden, innovative apper og nye arbeidsoppgaver. Derfor bør du begynne med organisasjon, kompetanse, kultur og mennesker.

På sikt kan du faktisk oppnå bedre resultater ved å gjøre mindre.