Slik fikser dere handball.no 0

Kjære Norges Håndballforbund. Med noen få grep kan dere snu fiasko til noe som går an å leve med. Da får dere samtidig arbeidsro til å bygge et nettsted som faktisk fungerer.

Foto: Robert Magnussen
Foto: Robert Magnussen

Norges Håndballforbund svetter litt om dagen. De har fått hard medfart, blant annet i Aftenposten, for det nylanserte nettstedet sitt.

Men er det så mye som egentlig skal til for å fikse dette?

Her er litt hjelp på veien.

1. Fjern karusellen fra forsiden

Flere undersøkelser viser at bildekaruseller ikke funker. Webguru Brad Frost er meget skeptisk. Han foreslår å tenke nøye gjennom om du virkelig trenger en karusell. Mitt råd? Hør på Brad Frost og andre. Ta til fornuften. Fjern karusellen. Prioriter heller opp noe som gir mening for brukerne av nettstedet. Hvorfor besøker folk handball.no? Legg til rette for at brukerne får gjort det de skal på en enkel og grei måte istedenfor å bli møtt av en intetsigende karusell. Nettstedet inneholder nok av nyheter ellers.

Erik Runyon testet bruk av bildekarusell på nettstedet til University of Notre Dame. Kun 1% klikket på karusellen. Av disse klikket 84% på det første bildet. De resterende bildene fikk minimale klikk.
Erik Runyon testet bruk av bildekarusell på nettstedet til University of Notre Dame. Kun 1% klikket på karusellen. Av disse klikket 84% på det første bildet. De resterende bildene fikk nesten ingen klikk.

2. Fiks navigasjonen og søket

Hovednavigasjonen er vanskelig å få øye på. Og søket er ikke intuitivt. Dette handler om både design og innhold. “Praktisk info” og “Utvikling” er ikke spesielt triggende. Det er faktisk nesten helt umulig å vite at informasjon om lisens ligger under “Praktisk info”. Navigasjon og søk er noe som enkelt går an å brukerteste for å få innspill til forbedringer.

3. Sørg for at dere faktisk har innhold

Navigasjon og søk er vel og bra. Men sørg først for at dere faktisk har noe innhold å komme med. Sjekk for eksempel denne siden om klubber og haller. Husk at bilder også er innhold. Har dere ikke noe fornuftig bilde å bruke, så dropp hele bildet. Den typen bilder vi finner blant annet på siden for terminlister, er meningsløse.

Ups. Her var det ingenting.
Ups. Her var det ingenting.

4. Gjør siden raskere å laste

Handball.no er ganske tung. Mye på grunn av svære bilder i karusell og ellers på siden. Dere kan gjøre nettstedet raskere ved å fjerne eller optimalisere bildene. Ved å bruke Google PageSpeed får dere noen flere tips til hvordan dere kan gjøre siden raskere.

Google PageSpeed gir innspill til hvordan dere kan forbedre nettstedet.
Google PageSpeed gir innspill til hvordan dere kan forbedre nettstedet.

5. Jobb med det dere har

Hovedjobben for dere fremover nå er ikke å produsere mye nytt og spennende nyhetsstoff. Folk leser nyheter på VG, Dagbladet og Aftenposten. Ta heller tak i det innholdet folk kommer til handball.no for, og gjør det bedre. Det er mye dere kan gjøre for å forbedre det innholdet dere har – blant annet knyttet til terminlister, baner og haller, regioner, spillerutvikling med mer. Hvis dere ikke allerede har Google Analytics, få det på plass. Se hva folk navigerer og søker etter. Se hva slags innhold de bruker. Start med det viktigste først.